Sve što ste željeli znati o Odredu izviđača "Plavi pingvin" te što su izviđači općenito, a kod nas možete i postati izviđač.

Sretan vam Dan izviđača

Na današnji dan se u Hrvatskoj obilježava Dan izviđača. Ove godine možemo ga proslaviti na pravi izviđački način - pomažući drugima!

[19.5.2014. 15:26:48 | pročitana: 758x ]
Svake godine, hrvatski izviđači 19. svibnja obilježavaju kao Dan izviđača, prema datumu obnove izviđačke organizacije u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata. Ove godine svoj dan obilježit ćemo pomaganjem drugima – stanovništvu u krajevima pogođenim poplavama. Izviđačke udruge širom Hrvatske pokrenule su prikupljanje pomoći za stanovništvo u krajevima pogođenim poplavama. Posebno smo ponosni na volontere iz izviđačkih udruga iz Novske, Slavonskog Šamca i Otoka kod Vinkovaca, koji su se uključili u izgradnju nasipa u okolici svojih mjesta. 
 
Samo u nedjelju (18. svibnja), oko 20 izviđačkih udruga prikupilo je više od 10.000,00 kuna za nabavku higijenskog pribora, hrane te potrepština za bebe. Oprema je u nedjelju u kasnim satima isporučena u Osnovnu školu Josipa Lovretića u Otoku kod Vinkovaca, gdje se nalaze ljudi evakuirani iz Gunje i okolnih sela. Prikupljanje pomoći i nabavu opreme organizirali su Savez izviđača Hrvatske i Savez izviđača Zagreba, dok upute s terena pružaju voditelji iz lokalne izviđačke udruge, Odreda izviđača „Suvara“ iz Otoka pored Vinkovaca. Tri izviđačka volontera iz Zagreba koordinirala su nabavu i dostavu opreme. 
 
Splitski skautski zbor u ponedjeljak (19. svibnja) pokreće inicijativu „Izviđači Splita –Slavoniji“ kroz koju će tijekom narednog tjedna prikupljati opremu i pribor za stanovništvo pogođeno poplavama. Splitski izviđači će organizirati prikupljanje opreme na više mjesta u gradu te pozivaju sve građane Splita i okolice da se uključe u inicijativu. 
 
Izviđači iz Rijeke, Osijeka i mnogih drugih dijelova Hrvatske tijekom narednih dana pomagat će u prikupljanju opreme koja će se prema potrebi upućivati u krajeve pogođene poplavama. Prvi transport opreme kreće u srijedu (21. svibnja) iz Zagreba. 
 
I VI MOŽETE POMOĆI 
Uplate donacija možete vršiti na račun Saveza izviđača Zagreba: HR3123600001101464785 
 
Također je dobro došla i pomoć u materijalnim sredstvima, pa ako imate za pokloniti nazovite voditelja akcije Borisa Vujnovića (predsjednika SIZ-a) na broj 099-269-0015. 
 
 
Potrebno je: 
 
BEBE I DJECA: 
- kašice za bebe 
- pelene 
- vlažne maramice 
- mlijeko za dohranu 
- kozmetika za bebe i djecu 
- odjeća i obuća za djecu 
 
HRANA: 
- konzervirano (paštete, razni namazi, mesni doručak, i dr.) 
- flaširana voda 
- hrana za šećerne bolesnike 
- mlijeko (u prahu , konzervirano ili u tetrapaku) 
- začini (šećer, sol, papar) 
- instant kava, čaj vrećice, kakao 
 
Hrana koja se može ODMAH konzumirati bez termičke obrade. 
 
HIGIJENA: 
- vlažne maramice 
- toaletni papir 
- higijenski ulošci 
- sapuni, šamponi, pasta za zube 
- prva pomoć sa zavojima, gaze, antiseptik, protiv bolova, pincete, škarice 
- ručnici 
 
ALAT: 
- konopci (za spašavanje, vuču, vezivanje) 
- lopate 
- čekići i čavli 
- skalpeli 
- radne rukavice 
- izolir trake 
 
PRIBOR ZA ČIŠĆENJE: 
- metle 
- pribor za jelo – žlice, viljuške, nož 
- sprej za dezinfekciju 
- maske za prašinu 
- krpe 
- papirnatii ubrusi 
- gumene rukavice 
- četke za ribanje 
- spužve 
- vreće za smeće 
 
OSTALO: 
- baterije za radio i svjetiljke 
- svijeće i / ili uljne lampe 
- šibice 
- benzin 
- Propan 
- ugljen 
- jednokratni pribor za jelo, papirnati ubrusi i salvete 
- ručni otvarač za konzerve