Sve što ste željeli znati o Odredu izviđača "Plavi pingvin" te što su izviđači općenito, a kod nas možete i postati izviđač.

Kako spavati na toplom na logorovanju

Osim kvalitetne i prikladne vreće za spavanje, vrijedi se držati i par pravila.

[8.7.2016. 17:14:36 ]

Krenite na spavanje zagrijani

Malo skačite, napravite sklekove, trbušnjake – dovoljno da se malo zagrijete, no bez znojenja. Ako uđete u vreću za spavanje dok vam je hladno, bit će vam hladno.

Napunite se

Ako će noć biti jako hladna razmislite o nekom zalogaju prije spavanja (noćak!) koji će vam dati energiju kroz noć. Sporo otpuštajući, masniji zalogaji bolji su od prerađenog šećera i kofeina.

Voda

Kako bi ostali zagrijani treba vam dovoljno vode. U sat ili dva prije spavanja popijte dovoljno vode. No previše vode tjerat će vas na WC prije jutra. Ako vam je sila – odite. Zadržavanje punog mjehura vas pothlađuje.

Odjeća

Presvucite što više odjeće za spavanje – vaša dnevna odjeća je lagano vlažna i hladna. Ako je odjenete u krevet morate je prvo zagrijati da vam bude toplo, a ležat ćete u vlažnoj odjeći.

Boce s toplom vodom

Stavite toplu vodu u plastičnu bocu, omotajte rezervnom odjećom i stavite u vreću za spavanje da bi vreća bila topla kad idete na spavanje.

Nosite kapu

Kroz glavu gubimo dosta topline, pa nisu uzalud naše bake govorile: "Nosi kapu, da bi ti noge bile tople!". Najbolje vunenu. Kvalitetnije, nove vreće imaju dodatan dio u koji možete zatvoriti glavu.

Držite nos i usta vani

Ne stavljajte nos i usta u vreću za spavanje. Vlaga iz daha navlažit će vreću i odjeću. Neke "mumija" vreće omogućavaju zatvaranje vreće tako da vani ostanu samo za nos i usta.

Ne spavajte na zemlji

Izolirajte se od hladne zemlje. Kao i od zraka. Ako ležite na tankom poljskom krevetu, s donje strane vreća je stisnuta i manje štiti od hladnog zraka s donje strane kreveta. Važno je imati dobar podmetač za spavanje (karimat).

Čarape za vreću za spavanje

http://plavipingvin.hr/upload/slike/carape.jpgAko su vam noge hladne, držite kraj vreće debele, suhe čarape, najbolje vunene, koje ćete nositi samo za spavanje. Postoji veliki mit da je toplije spavanje bez čarapa – ne obazirite se na mitove.

Protresite vreću za spavanje

Koju god izolaciju ima vaša vreća bit će stisnuta pri pakiranju, ali i nakon svakog spavanja. Dobro rastresite i rasporedite izolaciju unutar vreće prije spavanja.

 

Osnovno – vlaga je vaš najveći neprijatelj kod spavanja u vreći za spavanje. Presvucite se iz dnevne odjeće, obucite suhu, ali pazite da vam na kraju ne bude prevruće – oznojit ćete se, pa ćete opet imati vlagu u vreći.