Sve što ste željeli znati o Odredu izviđača "Plavi pingvin" te što su izviđači općenito, a kod nas možete i postati izviđač.

Izlet Skrad - Zeleni Vir - Vražji prolaz - Muževa hižica

U subotu, 12.05.2012. upoznajte ljepote Gorskog kotara i doživite najljepši prizor prirode u našoj zemlji, naravno samo sa Vašim najdražim izviđačima :)

[25.4.2012. 19:50:39 | pročitana: 914x ]
Zeleni Vir je zaštićeni rezervat prirode, ime je dobio po špiljskom jezercu smaragdnozelene boje, koji predstavlja izvor ili vir, te je i izletište po njemu dobilo ime. Nedaleko od izvora sa stijene visoke 70 metara obrušava se veličanstven vodopad poput vodene zavjese, a zimi kada se vodene kapljice zalede stvaraju se velike ledene kaskade. 
 
Druga atraktivnost je 800 metara dugačak kanjon Vražji prolaz. Mnogi ga smatraju jednim od najljepših prizora u našoj zemlji. Kanjon Vražji prolaz uz koji se uzdižu visoke i strme stijene i koje na jednom mjestu natkriljuju potok. Kroz kanjon izletnici prolaze stazom i improviziranim drvenim stepenicama te mogu doživjeti veličanstvenu ljepotu i moć prirode. 
 
Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se Muževa hižica, 200 m dugačka spilja. Na kraju spilje je jezerce u kojem je otprilike u isto vrijeme kada i u postojnskoj jami, pronađena čovječja ribica. 
 
Nalazimo se u 8:00h ispred Mimare, gdje će nas čekati autobus koji nas vozi do Skrada. Na izlet treba ponjeti uniformu, zdravstvenu iskaznicu, sendviče, grickalice, vodu, sok i malo topliju odjeću - neka Vas toplo vrijeme ne zavara idemo u spilju :)  
 
Cijena izleta: 75kn