Sve što ste željeli znati o Odredu izviđača "Plavi pingvin" te što su izviđači općenito, a kod nas možete i postati izviđač.

Ideje za izlet iz Zagreba

U okolici Zagreba postoje vrlo zanimljive lokacije za kraći izlet u prirodu. U ovom članku predlažemo vam zanimljiva mjesta u okolici Zagreba koja biste mogli posjetiti sa svojom obitelji ili prijateljima.

[7.4.2015. 14:20:09 | pročitana: 502x ]

Trakošćan

 
Hrvatsko zagorje najpoznatije je po svojim dvorcima, a najljepši je Trakošćan – nastao još u 13. stoljeću kao obrambena utvrda. Najpoznatiji vlasnici bili su grofovi Celjski te nakon njih obitelj Drašković, koja ga je sredinom 19. stoljeća uredila u neogotičkom stilu s prepoznatljivim središnjim tornjem. Dvorac je posljednih desetljeća uređen kao izvrstan muzej, a u neposrednoj blizini nalazi se park šuma, kapelica sv. Križa, kao i suvenirnica s dobrim izborom domaćih suvenira, dok na jezeru uz dvorac, za toplijeg vremena, možete voziti pedaline ili popiti piće na terasi obližnjeg kafića. 

Veliki Tabor

 
Veliki Tabor izgrađen je tijekom 15. i 16. stoljeća te je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih dvoraca Hrvatske. Najpoznatiji vlasnici bili su grofovi Celjski te Ratkajevi. Uz dvorac je vezano nekoliko zanimljivih legendi. Treba reći kako se Veliki Tabor nalazi na više od 300 metara visokom brijegu s kojeg se pruža predivan pogled na cijelu dolinu i obližnje gore. U blizini je i restoran "Grešna gorica" s odličnom gastronomskom ponudom i zanimljivim sadržajem za djecu. 

Gornja Stubica

 
Jedno od zanimljivijih mjesta Zagorja je svakako Gornja Stubica. Tu se nalazi Gupčeva lipa – stara preko četiri stoljeća, dvorac Oršić – u kojem je smješten Muzej seljačkih buna, uz kojeg je smješten spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, a u samom mjestu nalazi se i spomenik najpoznatijem hrvatskom pilotu, Rudolfu Perišinu – MIG21. Ovdje se odvijaju i brojne manifestacije, od kojih je najpoznatiji Viteški turnir. 

Ozalj

 
Ozalj je pitoreskni gradić, na 20 km od Karlovca. U njemu se nalazi jedan od najljepših starih gradova u Hrvatskoj, iznad same rijeke Kupe. Tu su još i Munjara – druga hidroelektrana u Hrvatskoj , srednjovjekovno naselje Trg koje je danas muzej na otvorenom, a u okolici grada nalazi se nekoliko OPG-ova na ozaljsko-vivodinskoj vinskoj cesti s odličnom gastronomskom i enološkom ponudom. 

Ogulin

 
Karlovačka županija ’krije’ još jedan stari grad - Ogulin. U njemu je smješten stari grad frankopana, koji se nadvio nad ponorom rijeke Dobre – ponor nosi ime po legendi o djevojci Đuli. Danas je u tom zdanju Zavičajni muzej otvoren 1967. godine. Ima nekoliko zbirki: arheološka, etnografska, starog oružja, spomen-soba Ivane Brlić-Mažuranić, planinarsko-alpinistička, te izložba akademskog slikara Stjepana Galetića podrijetlom iz Ogulina. Tu je još park kralja Tomislava, crkva sv. Križa i kapela sv. Jakova, dok okolica pruža vrlo zanimljive prirodne atrakcije - kao što su pristupačan uspon na planinu Klek i jezero Sabljaci te nekoliko biciklističkih staza. 

Rastoke

 
U Rastokama je smješteno vodeničarsko naselje, na ušću Slunjčice u Koranu, koje se prelijevaju preko sedrenih barijera i pretvaraju se u predivne vodopade. Zato Rastoke često nazivaju Plitvice u malom. Stotinjak metara nizvodno uređeno je kupalište na obali rijeke Korane, pa se možete čak i okupati. Rastoke nude zanimljivu gastronomsku ponudu, a dio su grada Slunja, u kojem možete razgledati obnovljenu utvrdu te razgledati crkvu sv. Trojstva i prošetati glavnim gradskim parkom.